PROGRAMMA CONGRES LEREN EN LESGEVEN 2019

09:00 uur
Ontvangst met koffie en thee

Tussen negen en half tien ben je van harte welkom in het sfeervolle Beatrix theater in Utrecht. Koffie, thee en wat lekkers staan voor je klaar. Neem alvast een kijkje op de gezellige informatiemarkt. Een goed begin van een leerzame en ontspannen dag!

09:30 uur
Opening congres door Kim Coppes

Om half 10 neem je plaats in het comfortabele Beatrix theater voor een sprankelende opening van de studiedag. Dagvoorzitter Kim Coppes heeft je welkom en introduceert de eerste spreker.

09:40 uur
Prof. dr. Margriet Sitskoorn - Beter lesgeven met breinkennis

In deze fascinerende presentatie van de bekende breindeskundige Margriet Sitskoorn leer je hoe je kennis over de werking van het brein kunt gebruiken om beter les te geven. Je krijgt een inkijkje in motivatie, emoties en gedrag van de leerlingen en van jezelf!

Lees verder
10:40 uur
Pauze met koffie en thee

Na een boeiende presentatie tijd voor ontspanning in de pauze. Koffie, thee en wat lekkers staan voor je klaar. Bezoek de gezellige informatiemarkt en praat bij met je collega's.

11:10 uur
Prof. Dr. Ruud Veltenaar - Inspirerend lesgeven

Filosoof en inspirator Ruud Veltenaar zet je in een wervelende presentatie aan het denken over innovatie in je onderwijs, persoonlijk leren, leiderschap en authenticiteit. Hij laat zien hoe je je leerlingen kunt inspireren. Hoe je hen met meer passie en flow kunt laten werken. Ook geeft hij je een kijkje in de toekomst van leren en lesgeven.

Lees verder
12:15 uur
Lunchpauze

Na deze inspirerende presentatie tijd voor de lunch. In de gezellige expozaal hebben we een heerlijke en gezonde lunch voor je klaar staan. Je hebt ruim de tijd om lekker te eten, te praten met collega's en een rondje te wandelen op de informatiemarkt. Neem eens een kijkje door een VR-bril, bekijk de nieuwste onderwijsboeken of maak kennis met interessante onderwijsmaterialen.

13:00 uur
Dr. Kees van Overveld - Omgaan met een moeilijke klas

In veel klassen is het gezellig, maar soms gaat het mis: leerlingen zijn brutaal, roepen of vechten. Wat doe je er aan? Gedragsdeskundige Kees van Overveld specialiseerde zich in dit onderwerp. Hij vertelt je hoe je gedragsproblemen effectief kan aanpakken. Je leert wat er in zo’n klas gebeurt, waarom het escaleert en hoe je de klas weer in het gareel krijgt.

Lees verder
13:00 uur
1e Ronde keuzesessies

Maak een keuze uit de volgende sessies: Omgaan met een moeilijke klas • Expliciete Directe Instructie (EDI) • Formatief toetsen VO • Kinderen met autisme in de klas • Rekenproblemen en dyscalculie

Lees verder
14:10 uur
Prof. Dr. Eveline Crone - Het puberende brein

Pubers maken een enorme ontwikkeling door. Zij verbeteren snel in gebruik van leerstrategieën en blinken uit in creatieve oplossingen. Maar ook nemen zij steeds meer risico’s en zijn ze heel gevoelig voor sociale druk. Cognitieve en emotionele vaardigheden ontwikkelen zich in een verschillend tempo. Hoe ga je hier in de klas mee om?

Lees verder
14:10 uur
2e Ronde keuzesessies

Maak een keuze uit de volgende sessies: Het puberende brein • Orde houden in de klas • Korte lontjes, machogedrag • Leren en lesgeven, wat werkt? • Houd leerlingen binnenboord

Lees verder
15:10 uur
Pauze met koffie, thee en fris

Na twee informatieve en praktische keuzesessies te hebben gevolgd is het tijd voor de middagpauze. Even uitblazen met koffie, thee of fris en wat lekkers.

15:30 uur
Berthold Gunster - Omdenken in de klas

Lastige kinderen in de klas? Maak van dit probleem een kans door het om te denken. Berthold Gunster, bestseller auteur en omdenkfilosoof, laat zien hoe dit werkt en welke verrassende mogelijkheden er zijn voor het onderwijs.

Lees verder
15:30 uur
3e Ronde keuzesessies

Maak een keuze uit de volgende sessies: Omdenken op school • Effectief rekenonderwijs • Korte lontjes, machogedrag • Pedagogische tact • Leesproblemen en dyslexie

Lees verder
16:30 uur
Einde

Nog even nagenieten met een hapje en een drankje. Met een hoofd vol inspiratie en verfrissende inzichten ga je terug naar huis. Morgen kun je de vele praktische tips toepassen in de klas!

Privacybeleid Algemene voorwaarden Volg ons!      Ons congres wordt beoordeeld met een 8.8!